idealna užina

Idealna užina

Svima nam je dobro poznato da treba imati 5 obroka dnevno, 3 glavna i 2 užine. Uz to, piti dosta vode ili nezaslađenog čaja.  I dok obroci i nisu neki problem, užina je ta koja nam zadaje najviše glavobolje i često se ljudi žale da i pored svih napora i truda da oslabe ili održe idealnu kilažu, užina je, eto, ta koja ih u tome ometa. Kasna užina najčešće, ono što svi „grickamo“ uveče uz TV ili dok čitamo neko zanimljivo štivo. Pa, koja je to idealna užina? U ovom postu ćemo pokušati da vam pomognemo da se unapred pripremite da ne biste padali u iskušenje da posegnete za nekom čokoladom.

Idealna užina – predlozi

 1. Kokice: Da ne biste došli u situaciju da uhvatite sebe kako uveče uz neki TV šou grickate čips, prepun masnoća, pripremite sebi kokice. Možete ih blago posoliti, preliti nekim laganim sosom ili posuti rendanim čedrom. Ako se odlučite za varijantu iz mikrotalasne, izbegavajte kokice sa puterom ili margarinom.

  kokice

 2. Avokado:Bogat vlaknima i dobrim mastima, avokado je idealna grickalica u večernjim satima. Bilo da se odlučite da ga jedete svežeg ili da napravite klasičan gvakamole sos, nahranićete sva svoja čula i učiniti divnu stvar za svoje zdravlje i vitku liniju.

  avokado

 3. Banane: Kao odličan izvor magnezijuma i kalijuma, koji nam pomažu da se opustimo, banane su idealna užina u večernjim satima. Pored toga, sadrže u sebi triptofan koji se u mozgu pretvara u serotonin i melatonin,hormone koji su ključni za smirivanje i dobar san.

  banana

 4. Grčki jogurt: Grčki jogurt je bogat protenima a u sebi ima veoma malo šećera pa je kao takav idealna užina. Brzo će vas zasititi, neće biti prejedanja, a možete ga iskombinovati sa stapićima šargarepe ili celera.

  grcki jogurt

 5. Žitarice ili granola: Ovo je idealna užina za večernje sate jer u sebi nema mnogo kalorija a brzo nam daje osećaj sitosti. Još ako je domaća, sa malo nemasnog jogurta, mleka ili čaja, uspešno će zavarati večernji napad gladi.

  granola

 6. Humus: Humus je fantastičan izvor proteina koji se inače preporučuju kao večera. Ako ovaj divni umak iskombinujete sa štapićima celera i šargarepe, utolićete glad a uneti u sebe dovoljno kalorija koje vam neće smetati na putu do vitke linije.

humus

Nadamo se da smo vam bar malo pomogli da shvatite kako treba da izgleda i šta da sadrži vaša zdrava užina. Važno je napomenuti da se nabrojano može jesti uveče posle 8 časova, ali i da je odlična varijanta kao prepodnevna ili poslepodnevna užina. Na vama je da isplanirate i predupredite kršenje svog režima zbog večernjih napada gladi.