3 koraka za nežnije ruke u zimskim danima

Zdravku proteklih meseci muči problem izrazito suve kože ruku, a veruje da nije jedina. Hajde da vidimo šta se tu dešava i kako rešiti taj problemčić. Mazanje krema namenjenih za negu ruku se svakako preporučuje i podrazumeva, ali nekada jednostavno nisu dovoljne. Hladno vreme, vetar, često pranje ruku (naročito hladnom vodom), promene iz toplog u hladno i obrnuto – sve to utiče na kožu ruku. Niko ne želi da oseti ili vidi suvu, ispucalu kožu, naročito na lepšem polu, zato pročitajte o temeljnijem tretmanu, koji možete primenjivati uz redovnu, klasičnu negu bogatim kremama.

Nešto intenzivniji tretman kože ruku podrazumeva ne samo nadoknadu vlažnosti, već i obnovu zaštitne barijere kože. To ćete postići ukoliko sledeće korake praktikujte pre odlaska na spavanje.

  1. Da bi hidrantne kreme uopšte mogle da deluju u potpunosti, potrebno je omogućiti im da prodru u kožu. To ćemo pospešiti pilingom. Možete koristiti kupovne pilinge na bazi ulja, koji se mogu naći u drogerijama, ili napraviti svoj kod kuće. Primer: U teglici pomešajte 2/3 šećera, 1/4 kokosovog ulja i kašiku limuna ili sok od jednog limuna. Kada spojite sastojke, možda će biti potrebne dodatne popravke, ali trebalo bi da dobijete smesu nalik vlažnom pesku. Ne možete puno pogrešiti. Masirajte ruke pilingom nekoliko minuta i isperite mlakom vodom.
  2. Zatim treba namazati ili kolokvijalno ‘nacapati’ kremu na ruke. Neka krema sadrži glicerin, pantenol i biljna ulja da natope kožu i masne kiseline da kondicioniraju zaštitni sloj kože. Pantenol je i izolovano od drugih sastojaka dobar kao krema za celokupnu kožu.
  3. Zamotajte ruke! Pamučne, platnene rukavice ili čak plasične kese, pa preko njih bilo kakve rukavice, će poslužiti da ovaj tretman deluje u potpunosti. Ovako treba prenoćiti, a ujutru će vam biti jasno koliko ovaj korak znači. On pojačava tretman i rezultate. $_35

Nije previše komplikovano, a deluje. Ne morate ovo primenjivati svake večeri, ali procenite u zavisnosti od stanja kože i efekta. Recimo da je u redu odraditi ovaj tretman 3 puta nedeljno dok ne uvidit da je stanje dovoljno dobro da nastavite samo sa kremama, a kasnije ga možete povremeno primenjivati da bi vam ruke uvek bile nežne i negovane. Sve ove korake možete iskoristiti i za negu svojih stopala, gde koža ume biti još suvlja i teža za održavanje.

Izbavite vašu kožu iz neumoljivih stega zime i pripremajte je za lepše vreme, kako biste je ponosno šetali.