Laki i brzi recepti sa kuvanim jajima
Šta će se narednih dana konstantno i neizbežno nalaziti na trpezi? Pogađate – kuvana jaja! Još ukoliko budete pobeđivali na porodičnim ili prijateljskim `tucijadama`, pa kada napravite kolekciju polupanih jaja, neće vam biti svejedno pri pomisli da ih treba pojesti. Naravno, podelite sa drugima svoje `pobede`, jer znamo da je umerenost uvek najbolje rešenje. E, sada, hajde da vidimo kako možemo iskombinovati uskršnja jaja kako bismo uživali u raznim ukusima, a ne samo najčešćoj kombinaciji s nogu `posoliš-zagrizeš`.
Prvi predlog možete koristiti kao predjelo, užinu, večeru ili jednostavno dodatak ostalim namirnicama/jelima koja ćete imati na raspolaganju. Jaja ćete, jelte, prvo oljuštiti, a zatim iseći po dužini na pola. Izvadićete žumance i staviti ga u činijicu u kojoj ćete napraviti fil kojim ćete puniti belanca. Govorićemo o merama za 4 jaja.
Za fil vam je potrebno:
- žumanca
- 2 kašike niskomasnog majoneza ili bolje grčkog jogurta ukoliko ne želite puno da odstupate od zdravog režima
- 1 kašičica dižon senfa
- aleva paprika
- so i biber prema ličnom ukusu
- 2 kašike iseckanog vlašca ili srodne namirnice koja vam se više dopada
Dakle, u činijici ćete pomešati žumanca, majonez/grčki jogurt, senf, so i biber, zatim napuniti belanca i cela jaja posuti alevom paprikom i seckanim vlašcem. Jednostavno i brzo!
Drugi predlog se zasniva na istom principu, ali ćemo izmeniti fil. Ovoga puta vam je za 6 jaja potrebno:
- pola avokada
- kašika sitno seckanog crnog ili crvenog luka
- pola kašike soka od limete ili limuna
- prstohvat soli – dodajte na kraju još ukoliko vam nije dovoljno
- pola kašičice aleve paprike
- nekoliko crnih maslina, iseckati
Kada ste presekli jaja i izvadili žumanca, pomešajte žumanca i avokado i dobro ih sjedinite. Dodajte luk, limunov sok i so. Sipajte fil u belanca, pospite paprikom i stavite odozgo po kružić, dva masine. Ukoliko ne volite masline, možete ih zameniti ljutim papričicama. Potpuno zdrava kombinacija!
Treći predlog je u vidu sjajne salate. U ovom slučaju možete improvizovati dosta prema ličnom ukusu, ali mi ćemo vam dati ideju od koje možete krenuti. Računaćemo da raspolažete sa 6 kuvanih jaja.
Potrebno je:
- 6 kuvanih jaja koja ćete iseckati kako volite
- trećina čaše iseckanog celera
- četvrtina čaše sitno iseckanog mladog luka
- kašika, dve majoneza/pavlake/grčkog jogurta
- prstohvat soli
- sveže mleven crni biber
- iseckane rotkvice i vlašac kao dodatni prilog
Sve sastojke lagano pomešajte u činiji, probajte, pa dodajte još od nekog sastojka prema vašem ukusu, samo ne preterujte ukoliko koristite majonez. Servirajte na kvalitetnom hlebu ili na listovima zelene salate. Možete čak kombinovati i sa integralnom testeninom u hladnoj varijanti. Na kraju možete sve posuti rotkvicama i vlašcem. Evo nekoliko sastojaka koji bi se takođe dobro slagali u ovoj varijanti: kari u prahu, senf, masline, crveni luk, aleva paprika, peršun, bosiljak, seckani bademi ili pistaći.
Nadamo se da će vam se dopasti neka ideja i da ćete u slast pojesti svoja uskršnja jaja. Uživajte u prazniku!