Detoksikacija organizma prirodnim napicima

Stiglo je proleće, detoksikacija je potrebna organizmu. Stižu nam lepši dani, sveže voće i povrće ali i prolećni umor. Najzdravije je jesti sveže voće i povrće, ali nekad je dobro imati i unapred pripremljeni napitak. Kao što je preporučljivo piti vodu sa limunom svakog jutra nakon buđenja, isto tako je zdravo piti voćne napitke i napitke od povrća pre doručka ili umesto jutarnje kafe.

NAPITAK OD ŠARGAREPE I JABUKE

Za ovaj napitak vam je potrebno pola kg jabuka, pola kg šargarepa, 200 gr meda i 8 dl vode (4 čaše). Operite jabuke i šargarepe, očistite i izrendajte ili koristite blender. Nakon toga u 8 dl ključale vode dodajte jabuke i šargarepe, kuvajte 15 minuta i na kraju dodajte med. Važno je da masa bude jednako gusta i da se lepo meša tokom kuvanja. Kada bude gotov napitak, sipajte ga u staklenu flašu i stavite u frižider. Pijte ga 30 min pre jela.

GUSTI SOK OD VOĆA i POVRĆA  ZA DETOKSIKACIJU

Za ovaj sok vam je potrebno 1 kg jabuka, 1 kg dunja, 1 kg šargarepe, 1 kg šećera (ili manje) i dva limuntusa. Voće i povrće operite i prokuvajte u vodi da bi omekšalo. Nakon toga ga stavite u blender ili ga sameljite na drugi način. Spremite šerpu u koju ćete da stavite voće i povrće, da sipate 10 litara vode, dodate šećer i dva limuntusa. Sok treba pustiti da se prokuva. Kada bude gotov, sipajte ga u tople flaše koje su oprane i oceđene od vode. Važno je da budu suve i tople. Stavite flaše u špajz i ne pomerajte ih jedan dan. Sok pijte prohlađen. Možete da ga napravite i u manjoj količini. Izračunajte koliko vam je potrebno i napravite ga. Ako vam se svidi možete ga opet napraviti.

Iskoristite proleće na pravi način, konzumirajte voće i povrće u većoj količini, ojačajte imunitet i pobedićete prolećni umor.