domace proteinske plocice bez glutena

Domaće proteinske pločice bez glutena

Domaće proteinske pločice bez glutena su super užina. Istina je da možemo i daih kupimo u radnji, ali te kupovne u sebi sadrže i neke sastojke koje neretko ne umemo ni da pročitamo, a kamo li da znamo šta su oni zapravo. Ovde ćemo vam otkriti kako da sami napravite svoje zdrave domaće proteinske pločice bez glutena, ali prvo ćemo reći nešto uopšteno o proteinima.

Šta su to proteini?

Proteini su osnovni elementi neophodni za rast, regeneraciju, funkcionisanje i strukturu svih živih ćelija. Naši organi, mišići i imuni sistem se sastoje od proteina. Kаdа jedemo hrаnu kojа sаdrži proteine, sokovi zа vаrenje u želucu i crevimа počinju da se luče. Oni rаzlаžu proteine u hrаni na osnovne jedinice, аmino-kiseline. Amino-kiseline se onda ponovo spajaju dа bi se proizveli proteini koji su potrebni telu. Zavisno od toga koje se aminokiseline spajaju, proteinski molekuli stvaraju enzime, hormone, mišiće, organe i mnoga druga tkiva u našem organizmu. Naše telo ne može da skladišti proteine kao ugljene hidrate ili masti pa se svakodnevno moraju unositi.

Koliko nam je proteina dnevno potrebno?

Dnevnu dozu proteina možete i sami lako da izračuate. I odraslima a i deci je potrebna ista količina proteina, a to je oko 1 g proteina po kilogramu telesne mase. To znači da odrasla osoba od npr. 60 kg dnevno treba da unese 60 g proteina. Kontrola unosa proteina je jednostavna. Možete da pročitate na etiketama namirnica koje kupujete, ali najbolji način je jesti zdravo i izbalansirnao i nećete imati dilemu da li ste nečega uneli dovoljno.

Domaće proteinske pločice bez glutena – recept

Da biste napravili ove domaće proteinske pločice bez glutena, potrebno vam je:

 • 100 g suvog grožđa
 • 100 g godži bobica
 • 100 g badema
 • 50 g suncokreta
 • 50 g susama
 • 50 g oraha
 • 50 g kokosovog brašna
 • 2 kašike čia semenki
 • 60 ml meda ili javorovog sirupa
 • 2 kašike kokosovog ulja
 • 2 kašike tahinija

Priprema:

Potopite suvo grožđe i godži bobice u vodu i ostavite ih 15 min. Ocedite vodu, pa te sastojke zajedno sa bademima, susamom, kokosovim brašnom, suncokretom i orasima stavite u blender ili neku seckalicu, šta već koristite u kuhinji, i miksajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Tu smesu prespite u neku veću posudu da biste olakšali mešanje. Dakle, u dobijenu smesu dodajte: čia seme, med ili javorov sirup, po izboru, tahini i kokosovo ulje. Opet sve dobro izmešajte i tu masu prebacite u pleh oblože pek papirom i stavite da stegne sat ili dva.

Za pripremu ove zdrave, preukusne poslastice vam treba oko 15 – 20 minuta, a mi vam kažemo da ne postoje reči kojima bismo ih opisali. Bićete ponosni na sebe jer ste pripremili veoma zdravu poslasticu za sebe i svoje voljene koju ćete grickati tokom narednih dana, a dodatni bonus je taj što su ove pločice odličan izvor proteina za pre ili posle treninga.

domace proteinske plocice bez glutena