a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

  Sorry, no posts matched your criteria.

domace proteinske plocice bez glutena

Domaće proteinske pločice bez glutena

Domaće proteinske pločice bez glutena su super užina. Istina je da možemo i daih kupimo u radnji, ali te kupovne u sebi sadrže i neke sastojke koje neretko ne umemo ni da pročitamo, a kamo li da znamo šta su oni zapravo. Ovde ćemo vam otkriti kako da sami napravite svoje zdrave domaće proteinske pločice bez glutena, ali prvo ćemo reći nešto uopšteno o proteinima.

Šta su to proteini?

Proteini su osnovni elementi neophodni za rast, regeneraciju, funkcionisanje i strukturu svih živih ćelija. Naši organi, mišići i imuni sistem se sastoje od proteina. Kаdа jedemo hrаnu kojа sаdrži proteine, sokovi zа vаrenje u želucu i crevimа počinju da se luče. Oni rаzlаžu proteine u hrаni na osnovne jedinice, аmino-kiseline. Amino-kiseline se onda ponovo spajaju dа bi se proizveli proteini koji su potrebni telu. Zavisno od toga koje se aminokiseline spajaju, proteinski molekuli stvaraju enzime, hormone, mišiće, organe i mnoga druga tkiva u našem organizmu. Naše telo ne može da skladišti proteine kao ugljene hidrate ili masti pa se svakodnevno moraju unositi.

Koliko nam je proteina dnevno potrebno?

Dnevnu dozu proteina možete i sami lako da izračuate. I odraslima a i deci je potrebna ista količina proteina, a to je oko 1 g proteina po kilogramu telesne mase. To znači da odrasla osoba od npr. 60 kg dnevno treba da unese 60 g proteina. Kontrola unosa proteina je jednostavna. Možete da pročitate na etiketama namirnica koje kupujete, ali najbolji način je jesti zdravo i izbalansirnao i nećete imati dilemu da li ste nečega uneli dovoljno.

Domaće proteinske pločice bez glutena – recept

Da biste napravili ove domaće proteinske pločice bez glutena, potrebno vam je:

 • 100 g suvog grožđa
 • 100 g godži bobica
 • 100 g badema
 • 50 g suncokreta
 • 50 g susama
 • 50 g oraha
 • 50 g kokosovog brašna
 • 2 kašike čia semenki
 • 60 ml meda ili javorovog sirupa
 • 2 kašike kokosovog ulja
 • 2 kašike tahinija

Priprema:

Potopite suvo grožđe i godži bobice u vodu i ostavite ih 15 min. Ocedite vodu, pa te sastojke zajedno sa bademima, susamom, kokosovim brašnom, suncokretom i orasima stavite u blender ili neku seckalicu, šta već koristite u kuhinji, i miksajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Tu smesu prespite u neku veću posudu da biste olakšali mešanje. Dakle, u dobijenu smesu dodajte: čia seme, med ili javorov sirup, po izboru, tahini i kokosovo ulje. Opet sve dobro izmešajte i tu masu prebacite u pleh oblože pek papirom i stavite da stegne sat ili dva.

Za pripremu ove zdrave, preukusne poslastice vam treba oko 15 – 20 minuta, a mi vam kažemo da ne postoje reči kojima bismo ih opisali. Bićete ponosni na sebe jer ste pripremili veoma zdravu poslasticu za sebe i svoje voljene koju ćete grickati tokom narednih dana, a dodatni bonus je taj što su ove pločice odličan izvor proteina za pre ili posle treninga.

domace proteinske plocice bez glutena