8 recepata za paleo doručak

Ako vas zanimaju recepti za paleo doručak, onda već sigurno znate šta je paleo dijeta. Ako niste sasvim sigurni, možete je izučiti u našem tekstu koji smo već pisali.

U suštini, reč je o dijeti koja se bazira na namirnicama koje kao takve možete naći u prirodi. To su meso, riba, povrće, voće i orašasti plodovi. Dijeta isključuje unos svega što je veštačko, prerađeno i smišljeno kao zamena za obrok.

Paleo dijetom se poboljšava opšte stanje organizma. Izbacuju se toksini, rešavaju se razne smetnje i zdravstveni problemi, a naročito problem kilaže i izgleda tela.

Kada razgovarate sa nekim ko je započeo ovu dijetu, ili ako istražujete recepte na internetu, zbunjuje jedna stvar. Uglavnom se za doručak preporučuju jaja. I mnogi ljudi tu stanu. Previše je, jednolično je, nisu im jaja baš najmiliji izbor… Razloga je gotovo koliko i nas ljudi. Svako ima neki svoj lični.

Mi vam ovde dajemo ideje kako da se hranite raznovrsno, a da ipak to bude u skladu sa paleo principima. Ovi recepti će vas oduševiti. Daće vam energiju da započnete dan i da – svi su fenomenalni.

Paleo doručak – recepti

Zna se da je doručak najvažniji obrok u danu i da ga ne smemo preskakati. Ako imamo plan za nedelju dana, stvar je lakša i ujutru ste ubrzani, a neke stvari možete pripremiti i veče pre, ako ste ujutru baš u žurbi. Evo 8 savršenih ideja za 8 recepata za paleo doručak.

1. Paleo palačinke

Kladimo se da vam palačinke ne padaju prvo na pamet kada pomislite na paleo doručak. E pa evo jednog recepta koji će zadovoljiti sva vaša čula. Pune proteina, meke i vazdušaste, sa voćem ili nekim drugim prelivom – kladimo se da ćete njih prvo isprobati.

Sastojci:

  • 4 jajeta (odvojiti belanac i žumanac)
  • 2 zrele banane, ugnječene
  • 1 merica bademovog brašna
  • 3 kašičice kokosovog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice cimeta
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje
  • puter, bobičasto voće i javorov sirup za serviranje

Priprema:

  1. U činiji pomešajte gnječene banane sa žumancima, bademovim i kokosovim brašnom, praškom za pecivom, cimetom i solju. U drugoj činiji napravite sneg od belanaca.
  2. Nežno umešajte belanac, dodajući kašiku po kašiku, u prvu smesu od brašna i žumanaca.
  3. Podmažite tiganj, stavite ga na srednju temperaturu i pržite palačinke ok ne dobiju zlatno-braon boju.
  4. Prelijte ih puterom, voćem i javorovim sirupom.

Savršen doručak, složićete se.

2. Paleo burgeri sa avokadom i jajima

Da, burgeri za doručak, ali bez hleba. Da ne biste ujutru pravili burgere, predlžemo da ovaj doručak planirate ako imate ostatke burgera od prethodnog dana ili večeri.

Sastojci:

  • 3 burgera (od mlevnog junećeg mesa)
  • 3 jajeta + 3 poklopcica od tegle za smuti, ili kalupiće za jaja, da se ne razliju prilikom prženja
  • ulje za pržnje
  • malo soli
  • malo bibera
  • avokado
  • vlašac, za dekoraciju (opciono)
  • čili sos, za one koji vole ljuto

Priprema:

  1. Ugrejte burger, a po želji mogu ostati i hladni.
  2. Avokado izgnječite i malo posolite i pobiberite, pa rasporedite po burgerima.
  3. Namastite tiganj, namastite kalupe ili poklopce od tegle, šta već imate, pa razbijte jaja da se prže. posolite, pobiberite i pržite oko 3 minuta pa uklonite kalup, da se jaja ispeku do kraja. Ko želi, može i da ih okrene, da budu pečena sa obe strane.
  4. Stavite jaja preko burgera sa avokadom, prelijte sosm i vlašcem, i uživate u svom savršenom doručku.
3. Paleo banana hleb

Idealan recept ne samo za one na paleo dijeti, već i za sve one koji vole banana hleb. Slatkasti banana ukus i predivna tekstura će osvojiti vaša nepca. Možete u njega dodati seckane orašaste plodove, čia seme, čokoladne mrvice… Može se čuvati u frižideru do nedelju dana, a ako ga isečete na kriške i zamrznete, može da traje čak do 4 meseca. Sjajan, rekli smo vam!

Sastojci:

  • 1/3 šolje kokosovog brašna
  • 1/3 šolje bademovog brašna
  • 1/2 kašičice mlevenog cometa
  • 1/2 kašičice sode bikarbode
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 šolje kokosovog ulja
  • 1/4 šolje bademovog putera, nezaslađenog po mogućstvu
  • 2 veće zrele banane, izgnječene
  • 2 kašike sirupa od agave (može zamena – javorov sirup ili med)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 jajeta

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180°C i obložite kalup za pečenje pek papirom.
  2. U činiji sjedinite kokosovo i bademovo brašno, dodajte cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
  3. Kokosovo ulje i bademov puter ubacite u činiju koja može da ide u mikortalasn. Zagrejte u mikrotalasnoj 10-ak sekundi, dok se satojci ne otope. Činija za mikrotalasni neka bude veća, jer ćete u nju dodati ostale sastojke.
  4. Dodajte u smesu iz mikrotalasne agavu, vanilu i bananu, a potom i izgnječene banane.
  5. Lagano u to umešajte suve sastojke, sjedinite smesu i izlijte je u kalup. Pecite u zagrejanoj rerni oko 40-45 min, dok površina ne bude zlatno-braon, a sredina pečena, što ćete proveriti čačkalicom. Nemojte se vezivati striktno za minutažu, sve zavisi od rerne. Seći tek kada se dobro ohladi.
4. Punjeni paradaiz

Jednostavni za pripremu, lagani, prukusni. Paleo paradiz punjen jajima sa parmezanom i vlašcem.

Sastojci:

  • 3 veća paradaiza
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • malo soli
  • malo bibera
  • 3 jajeta
  • seckan vlašac
  • rendani parmezan, za posipanje

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200°C. Pleh prekrijte pek papirom.
  2. Operite paradaiz i odsecite mu vrhove / kapice, pa ga izdubite. Unutrašnjost paradaiza premažite maslinovim uljem, solju i biberom.
  3. Ubacite ih u rernu i pecite nekih 8-10 minuta, da malo odmekane.
  4. Izvadite i razbijte po jedno jaje u svaki paradaiz, pa vratite da se zapeku oko 15 minuta.
  5. Po kusu, još dosolite, dobiberite i pospite vlašcem i parmezanom.
5. Slatka kaša od krompira

Da, dobro ste čuli! Zamenite svoje jutarnje ovsene pahuljice ovom savršeno kremastom kašom napravljenom od batata.

Sastojci:

  • 1 batat (koji ćete pretvoriti u kašu, po upotstvima u receptu)
  • 1 srednja, izgnječena banana
  • 1/4 šolje bademovog mleka
  • 1/2 kašičice cimeta
  • malo soli
  • za dekoraciju: seckana banana, orasi, bademov puter

Priprema:

  1. Prvo pripremite batat: Izrendajte ga ili sitno naseckajte u blenderu, ako imate nastavak za sitno seckanje. Staromodno rende će svakako odraditi posao.
  2. Kada ste to odradii, rendani batat ubacite u blender sa običnim nastavkom, za blendanje, i izmiksajte ga nekoliko sekundi. Trbalo bi da ga usitnite da komadići budu sitni kao ovsene pahuljice. Kada ste to dobili, izmerite šolju komadića, i tovam je mera za recept.
  3. Sipajte šolju seckanog batata, gnječenu bananu, bademovo mleko, comet i so u srednju posudu. Ubacite u mikrotalasnu na 3 minuta, ili dok ne bude sve mekano i pečeno.
  4. Kada izvadite iz pećnice, pospite  bademovim puterom, seckanom bananom i seckanim orasima.

Ovo je zaista preukusna, armatična zamena za jutarnju ovsenu kašu.

6. Paleo čašice od jaja i slanine

Ovaj genijalni recept može da bude i doručak, i ručak i večera, za one dane kada ste u žurbi. Naime, najbolje su tople, tek pripremljene, ali se lako mogu i zagrejati. Proteinski doručak, ili uz malo povrća, idealan ručak ili večera.

Sastojci:

  • kokosovo ulje ili gi maslac za podmazivanje kalupa
  • 12 komada jaja
  • 12 komada slanine isečene na tračice
  • 8 strukova šparle, isečene na krupnije komade
  • morska so
  • biber

Priprema:

  1. Zagrejte rerni na 200°C, a kalup za mafine nauljite.
  2. Na dno kalupa stavite slaninu i neka joj krajevi slobodno vire preko ivica kalupa.
  3. Preko svakog lista slanine razbijte jaje, a šparglu rasporedite pojednako svuda. Jaja zatim posolite i pobiberite.
  4. Pecite u rerni oko 15 min. Najlepše je kada je toplo, ali ostatak možete čuvati u frižideru i podgrejati po potrebi.
7. Paleo mafini sa jabukama i javorovim sirupom

Ovi mafini su zaista preukusni. Za sve ljubitelje slatkog doručka – idealan izbor. Mogu vam poslužiti i kao poslastca ili užina. Da naglasimo još i da su bez glutena, bez mlečnih proizvoda i bez žitarica.

Sastojci:

  • 125 g bademovog brašna
  • 20 g kokosovog brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašika cimeta
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića
  • 2 veća jajeta, prethodno da se izvade iz frižidera kako bi imala sobnu temperturu
  • 70 g kokosovog ulja, najbolje prečišćenog, jer ako koristite obično, mafini mogu imati malo ukusa na kokos
  • 100 ml javorovog sirupa
  • 2-3 kašike kokosovog šećer, ali ovo nije obavezno
  • 2 kašike ekstrakta vanile
  • 100 g krupno rendanih jabuka (Greni Smit bi bile najbolji izbor)
  • 155 g Greni Smit jabuka seckanih na kockice

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 175°C i podmažite kalup za mafine, ili ubacite papirne korpice od pek papira.
  2. U jednoj činiji pomešajte sve suve sastojke, a u drugoj činiji pomešajte sve vlažne sastojke. Dodajte suvu mešavnu u vlažnu, pa sjedinite lagano dok masa ne bude ujednačena.
  3. Nežno u smesu prvo umešajte rendane jabuke, a potom i seckane.
  4. Smesu rasporedite u kalupe i pecite oko 20 – 25 min, ali proverite čačkalicom da li je sredina pečena.
  5. Kada su pečeni, neka odstoje u kalupu 5 minuta, pa ih lagano izvadite i ostavite na rešetku da se ohlade.
  6. Na sobnoj temperaturi ih možete čuvati 1 dan u kutiji, a u frižideru čak 4 dana, i biće podjednako ukusne.
8. Paleo granola

Napravite sami svoji idealnu kombinaciju sastojaka. Uživajte u obrocima sa granolom, jedite je sa mlekom ili je samo grickajte onako iz tegle. Zaista je preukusna, a ne sadrži dodatne šećere, za razliku od mnogih kupovih varijanti.

Sastojci:

  • 2 šoljice listića badema (Najbolje da ih sami blanširate pa iseckate na listiće. Dugotrajan proces, ali vredi.)
  • 1 šoljica pekan oraha
  • 1 šoljica seckahin oraha
  • 1 šoljica suncokretovog semena
  • 1 šoljica semena bundeve
  • 1/4 šoljice susama
  • 1/4 šoljice mlevenog lana
  • 3/4 šoljice nezaslađenog kokosovog brašna/kokos listića
  • 1/2 šoljice meda
  • 6 kašika kokosovog ulja
  • 1 kašičica vanile
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice karanfilića
  • 1/2 kašičice mlevenog đumbira
  • 1/2 kašičice soli (košer)
  • 3/4 do 1 šolje sušenih brusnica ili nekog drugog sušenog voća

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 175°C. Obložite pleh pek papirom.
  2. U velikoj činiji pomešajte sve orašaste plodove sa semenkama i kokosom.
  3. Na vatri tiho zagrejte kokosovo ulje i med da se sjedine, mešajte lagano. U to dodajte cimet, đumbir, kafanfilić, vanilu i so.
  4. Tu smesu prelijte preko granole u činiji, dobro izmešajte i ogrebite med sa činije, a zatim dobro promešajte granolu, da se uverite da je sve lepo i ravnomerno prekriveno.
  5. Smesu raspredite u pleh na pek papir. Pecite oko 45 min, mešajući na svakih 10 min, kako biste sprečili da granola pregori. Gotovo je kada dobije zlatno braon boju.
  6. Sušeno voće dodajte tek na kraju, kada se granola ohladi.

O važnosti doručka ne treba da pišemo. Znamo da je manje pogubno preskočiti ručak ili večeru, ali doručak je obavezan. Ozirom na tempo života, jutarnju jurnjavu i obaveze koje nam radni dan nameće, lakše je kada uveče imamo ideju šta za doručak. Još lakše je ako to može unapred da se pripremi. Nadamo se da će vam naši predlozi pomoći u tome, i da će vam služiti na vašem paleo putu.