keto dijeta

10 jednostavnih keto užina

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ko zna šta je keto ishrana ili keto dijeta, složiće se sa činjenicom da je ona ostvarenje sna. Odlična za skidanje kilograma i poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja, ona nam dozvoljava da jedemo hranu bogatu dobrim masnoćama i proteinima.

Međutim, nisu sve masnoće dobre za nas. Keto dijeta nas uči da prepoznajemo dobre i loše masnoće, i uči nas kako da ih uvrstimo u jelovnik. Principi su jednostavni i brzo se daju savladati. Ono što većini predstavlja problem kada su na nekom režimu su užine. U to vreme, ako nismo u kući, lakše podlegnemo pritisku i popustimo, te dođemo u situaciju da prekršimo dijetu.



Dajemo vam predloge za 10 jednostavnih keto užina. One su zaista jednostavne i baš su ono što vašem telu treba i što će zadovoljiti vaše potrebe. Bilo da ste profesionalac ili početnik na ovom režimu, uživaćete u sledećim ukusima.

1. Magične  keto kuglice

Kao što im i ime kaže, zaista su magične. Potpuno bez brašna, preukusne, a možete ih pojesti koliko želite.

Sastojci:

  • 1/4 šolje kokosovog ulja
  • 4 kašike omekšalog putera
  • 4 kašike zaslađivača (koji već koristite)
  • 4 žumanca
  • 1 solja čokoladnih mrvica bez šećera
  • 1 solja kokosovih mrvica (iliti brašna, za kolače)
  • 3/4 šolje grubo naseckanih oraha

Priprema:

Uključite rernu da se greje na 180′ C a pleh obložite pek papirom. Za to vreme, u većoj činiji pomešajte sastojke dok ne dobijete ujednačenu masu. Mešajte kašikom ili špatulom, ne koristite mikser. Kašikom za sladoled vadite kuglice, ređajte ih na pek papir i stavite u prethodno zagrejanu rernu. Pecite ih oko 15 min, dok ne dobiju zlatnu boju.

2. Keto sladoled od avokada

Da, istina je! Postoji zdrav, keto sladoled, a još ga je i lako napraviti.

Sastojci:

  • 3 zrela avokada
  • sok od 2 limete
  • 3 kašike zaslađivača koji već koristite
  • 3/4 solje kokosovog mleka
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 1 šolja čokolade bez šećera, sa bar 70% kakao delova

Priprema:

U blender ili super-secko stavite avokado, sok limete, zaslađivač i kokosovo mleko i dobro izmiksajte, da dobijete kompaktnu masu. Ulijte masu u modle za sladoled i stavite u zamrzivač da se stegne, na oko 6 sati, ali nabolje preko noći. Posle tog vremena, otopite u činiji čokoladu sa kokosovim uljem. Ohladite masu do sobne temperature, pa u takvu čokoladnu masu umačite zamrznut sladoled. To je sve!



3. Keto brauni

Keto braunije spremajte onda kada žudnja za čokoladnim slatkišima najjače udari.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 2 avokada
  • 1/2 šolje otopljenog putera
  • 6 kašika kikiriki putera
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 2/3 šolje kokosovog šećera (može i stevija kao zamena)
  • 2/3 šolje nezaslađenog kakaa
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 kašičica himalajske soli

Priprema:

Uključite rernu da se ugreje na 180’C i obložite pleh pek papirom. Sve sastojke ubacite u blender ili u super-secko, zavisi šta imate i šta koristite. Izblendirajte dok ne dobijete ujednačenu masu. Masu izlijte u obloženi pleh i pecite nekih 20-25 min, zavisno od rerne. Brauniji se peku tako da ne budu skroz pečeni, odnosno dok se ne ispeku spolja a sredina ipak ostane malo gnjecava. Staromodni i najbolji metod za proveru je: zabadanje čačkalice. Pre serviranja ih ostavite da se prohlade oko pola sata.

4. Keto čokoladne kuglice

Nijedna dijeta nije moguća bez neke poslastice, a keto dijeta vam omogućava onu omiljenu: čokoladnu!

Sastojci:

  • 1 šolja čokoladnih mrvica (tamna čokolada)
  • 1 srednji avokado, izgnječen
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • 1/4 kašičice himalajske soli
  • 1/4 šolje kakao praha

Priprema:

U većoj činiji sjedinite sve sastojke sem kakao praha. Kada dobijete ujednačenu masu, stavite je u frižider da se malo stegne da biste lakše oblikovali kuglice. Neka odstoji oko 20 min. Potom, kašičicom ili kašikom za sladoled, po želji koju veličinu kuglica želite, uzimajte masu i među dlanovima je valjajte da dobijete ujednačene kuglice. Uvaljajte ih u kakao prah i vaš desert je spreman.

5. Keto kuglice od šargarepe

 

sargarepa

Da, postoji keto desert koji nije od čokolade i avokada, ali je podjednako ukusan ako ne i ukusniji.

Sastojci:

  • 200 g krem sira
  • 3/4 šolje kokosovog brašna
  • 1 kašičica stevije
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/4 kašičice mlevenog indijskog oraščića
  • 1 šolja narendane šargarepe
  • 1/2 šolje seckanih pekan oraha
  • 1 šolja kokosovog brašna (za kolače, za valjanje kuglica)

Priprema:

Sve sastojke pomešati u činiji i od njih praviti rukama kuglice koje ćete uvaljati u kokosovo brašno. Lakše ne može!



6. Čoko-borovnice

Ovo je jedan totalno prost, totalno neobičan desert. I izgledom i ukusom će zadovoljiti čula čak i onih najprobirljivijih.

Sastojci:

  • 1 + 1/2 solje poluslatkih čokoladnih mrvica (otopite ih)
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 2 šolje borovnica
  • himalajska so za ukrašavanje

Priprema:

Obložiti manji pleh ili poslužavnik pek papirom. Otopiti čokoladne mrvice sa kokosovim uljem, pa kašikom staviti mali krug čokolade na pek papir, kao da pravite dno t. osnovu za nešto. Na tu otopljenu čokoladu stavite 4-5 borovnica, a onda kašikom našarajte preko njih ponovo otopljenu čokoladu. Pospite solju, i ostavite da se stegne u frižideru, dovojno je 10-15 minuta.

7. Čokoladne keto kocke sa jagodama

jagode

Savršen odnos čokolade i jagoda. Savršen desert, još savršeniji ukus.

Sastojci:

  • 2 šolje čokoladnih mrvica
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 16 jagoda, sa sve peteljkom (ili onoliko komada koliko vaša posuda sa led ima pregrada)

Priprema:

U činiji otopite čokoladne mrvice sa kokosovim uljem. Kašikom sipajte čokoladu negde do polovine dubine vaše posude za led. U to uronite jagode, sa peteljkom koja viri iz čokolade. Ako vam ostane čokolade, slobodno je rasporedite i dodajte. Stavite u zamrzivač da se stegne, oko 4-5 sati. Posle toga, ostalo je samo da uživate. Idealne su za uz kafu.

8. Keto čiz-kejk zalogaji sa kikiriki puterom

Ako ste pomislili da čiz-kejk i keto ishrana ne idu jedno sa drugim, varate se. Predstavljamo vam keto čiz-kejk koji će vas oboriti s nogu. Ukusni, sa malo šećera, bez pečenja, idealni za one koji nemaju puno vremena za kuhinju.

Sastojci:

  • 200 g krem sira
  • 1/4 šolje Eritritola, ili zaslađivača koji koristite
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/4 šolje neutralne pavlake
  • 1/4 šolje kikiriki putera
  • 3/4 šolje nezaslađenih čokoladnih mrvica
  • 2 kašike ulja od kokosa

Priprema:

Krem sir, pavlaku i zaslađivač umutite dok ne dobijete ujednačenu masu. u to umešajte kikiriki puter i vanilu, pa ostavite sa strane. Otopite čokoladne mrvice sa kokosovim uljem, pa tom smesom premažite kalupe za kolače. Ostavite ih u zamrzivaču oko 5 min, da se čokolada stegne. Izvadite pa ih opet premažite čokoladom i sada ih ostavite da se stežu oko 15 min. Posle toga, punite čiz-kejk mešavinom korpice i ostavite da se stegnu oko 15 min. Zatvorite korpice i odozgo čokoladom, pa ih vratite u zamrzivač na 20 min ili u frižider na 1 h.

9. Keto nutela bez šećera

Kada je budete probali, složićete se da je ovo najbolja nutela koju ste ikada probali. Bolja čak i od originalne.

Sastojci:

  • 3/4 šolje lešnika
  • 2-3 kašike kokosovog ulja
  • 2 kašike kakao praha
  • 2 kašike zaslađivača koji već koristite
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli

Priprema:

Ispecite lešnike i skinite im opnu. Zatim ih dobro sameljite u blenderu, dok ne počnu komadići da se lepe jedan za drugi. Po izgledu, to bi ličilo na neku pastu. tada dodajte kokosovo ulje i nastavite da blendirate sve dok ne dobijete glatku, ujednačenu masu. Kada to pstignete, dodajte preostale sastojke i izblendirajte dok se sve lepo ne sjedini. Ako vam masa bude previše gusta, slobodno dodajte još jednu kašiku ulja.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Cimet rolnica u šolji

Inspirisana čuvenom rolnicom od cimeta, ova poslastica em je mnogo zdravija, je paleo, keto, veganska, bez glutena i bez šećera. A sprema se za minut![/vc_column_text][vc_empty_space][qodef_recipe ingredients_1=”%5B%7B%22ingredient%22%3A%2230-35%20g%20proteinskog%20praha%20sa%20ukusom%20vanile%22%7D%2C%7B%22ingredient%22%3A%221%2F2%20ka%C5%A1i%C4%8Dice%20pra%C5%A1ka%20za%20pecivo%22%7D%2C%7B%22ingredient%22%3A%221%20ka%C5%A1ika%20kokosovog%20bra%C5%A1na%22%7D%2C%7B%22ingredient%22%3A%221%2F2%20ka%C5%A1i%C4%8Dice%20cimeta%22%7D%2C%7B%22ingredient%22%3A%221%20ka%C5%A1ika%20zasla%C4%91iva%C4%8Da%20koji%20koristite%22%7D%2C%7B%22ingredient%22%3A%221%20ve%C4%87e%20jaje%20ili%201%2F4%20%C5%A1olje%20belanaca%22%7D%2C%7B%22ingredient%22%3A%221%2F4%20%C5%A1olje%20bademovog%20mleka%20(mo%C5%BEe%20bilo%20koje%20biljno%20mleko)%22%7D%2C%7B%22ingredient%22%3A%221%20ka%C5%A1i%C4%8Dica%20zasla%C4%91iva%C4%8Da%20u%20granulama%22%7D%2C%7B%22ingredient%22%3A%221%2F2%20ka%C5%A1i%C4%8Dice%20cimeta%22%7D%5D” ingredients_2=”%5B%7B%22ingredient%22%3A%221%20ka%C5%A1ika%20kokosovog%20putera%2C%20otopljena%22%7D%2C%7B%22ingredient%22%3A%221%2F2%20ka%C5%A1i%C4%8Dice%20biljnog%20mleka%20po%20izboru%22%7D%2C%7B%22ingredient%22%3A%22prstohvat%20cimeta%22%7D%5D” ingredients_3=”%5B%5D” name_2=”Za glazuru” instructions=”%5B%7B%22instruction%22%3A%22Podma%C5%BEite%20%C5%A1ulju%20koja%20mo%C5%BEe%20da%20ide%20u%20mikrotalasnu%20pe%C4%87nicu%2C%20pa%20u%20nju%20stavite%20protein%2C%20pra%C5%A1ak%20za%20pecivo%2C%20kokosovo%20bra%C5%A1no%2C%20cimet%20i%20zasla%C4%91iva%C4%8D%20pa%20sve%20dobro%20prome%C5%A1ajte.%20%22%7D%2C%7B%22instruction%22%3A%22Ume%C5%A1ati%20jaje%2Fbelanca%2C%20pa%20dobro%20sjediniti.%20%22%7D%2C%7B%22instruction%22%3A%22Postepeno%20dodajite%20mleko%20i%20me%C5%A1ajte%2C%20sve%20dok%20ne%20dobijete%20gustu%20smesu%2C%20nalik%20testu.%20%22%7D%2C%7B%22instruction%22%3A%22Dodati%20zasla%C4%91iva%C4%8D%20u%20granulama%20i%20cimet%2C%20pa%20ih%20blago%20zame%C5%A1ati%20po%20vrhu.%20%22%7D%2C%7B%22instruction%22%3A%22Pecite%20u%20mikrotalasnoj%2060s%2C%20odnosno%20sve%20dok%20ne%20bude%20pe%C4%8Deno%2C%20zavisi%20od%20ja%C4%8Dine%20mikortalasne.%22%7D%2C%7B%22instruction%22%3A%22Pospite%20sastojcima%20za%20glazuru%20i%20u%C5%BEivajte%20u%20va%C5%A1oj%20poslastici.%22%7D%5D” notes=”Ako nemate mikrotalasnu, možete desert spremiti i u običnoj rerni, zagrejanoj na oko 180′ C. Pecite ga oko 8 min, mada je testiranje čačkalicom sigurnija metoda od gledanja na sat.” prep_time=”2 minuta” cook_time=”1 minut”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]