chia seme

Čia seme – daje snagu i jača imunitet

Čia seme je jedna od najzdravijih namirnica na planeti. Vekovima poznata i korišćena, čija upotreba seže čak do vremena Maja i Asteka, u našoj kuhinji je nepravedno zapostavljena. Zadnjih godina se intersovanje za nju povećalo ali i dalje ima onih koji ne znaju za sta ona sluzi, kako se upotrebljava i koje sve dobrobiti nam ona pruža. Rešili smo da se pozabavimo ovom temom i približimo vam ovu čudesnu biljku koja je prava mala energetska bomba.

Čia seme – sastav

Na početku bi da naglasimo da iako izgleda tako, chia seme nije žitarica ali je mnogo zdravija od žitarica jer u sebi ne sadrži gluten. Kao takva, pogodna je za upotrebu i kod osoba koje su intolerantne na gluten. Može se kombinovati sa raznim jelima, slatkim ili slanim, jer sama nema apsolutno nikakav ukus. Bogata je omega-3 masnim kiselinama koje čine trećinu njenog sastava, puna je vlakana i antioksidanata, magnezijuma, vitamina A, B, E i D a obiluje i mineralima: kalcijumom, kalijumom, bakrom, gvožđem, manganom i cinkom. Ova nabrajanja malo kome šta znače, pa ćemo to reći na sledeći način – chia seme ima:

 • 8 puta vise omega-3 masnih kiselina od lososa
 • 6 puta više kalcijuma od mleka
 • 3 puta više gvožđa od spanaća
 • 15 puta više magnezijuma od brokolija
 • 6 puta više belančevina od pasulja

Chia seme – benefiti

Čia seme ima veoma pozitivno delovanje na čitav organizam – daje nam energiju i poboljšava imunitet, ali to nije sve:

 1. Pomažu kod dijabetesa jer želatinasti omotač koju chia seme razvije u dodiru sa tečnošću može sprečiti naglo povećanje glukoze u krvi.
 2. Chia seme dokazano snižava loš LDL holesterol i trigliceride, a povećava dobar HDL holesterol.
 3. Poboljšavaju probavu jer u samo 30 gr sadrže trećinu dnevne preporučene doze vlakana (za odrasle), a pored toga što čisti creva, chia seme utiče na apsorpciju hrane.
 4. Pune su omega – 3 masnih kiselina, koje su zapravo hrana za mozak i zglobove, a telo ih apsorbuje lakše nego semenke lana.
 5. Jačaju zube i kosti pa tako sprečavaju osteoporozu.
 6. Chia seme je odličan izvor belančevina i ne sadrži holesterol.
 7. Da li ste znali da chia seme poboljšava kvalitet sna? Ove semenke sadrže u sebi triptofan – poznatu aminokiselinu koja poboljšava san, poboljšava raspoloženje i utiče na regulisanje apetita.
 8. Prethodno smo pomenuli da chia seme utiče na regulisanje apetita, a samim tim i na regulisanje kilaže, pa se preporučuje ljudima koji žele da skinu višak kilograma.Ubrzavaju apsorpciju hrane i razgradnju masnoća u organizmu, i time daju dugotrajan osećaj sitosti i imaju nizak glikemijski indeks.

Chia seme u ishrani

Pošto je ovo seme apsolutno bez ikakvog ukusa i mirisa, može se kombinovati sa bilo čim, po vašem ličnom ukusu. Mogu se koristiti kao celo seme za posipanje salata, tosta, namaza, u jogurtu ili kefiru, u desertima, šejkovima, a mogu se i samleti pa ih isto tako dodavati raznim frapeima. Mogu se dodati u testo prilikom pečenja hleba i raznih peciva, ali obratite pažnju na to da, ako ih dodajete kuvanim jelima, njihova hranljiva vrednost se znatno smanjuje prilikom termičke obrade. Uvek je bolje dodati ih na kraju termičke obrade, praktično ih samo umešati u jelo, umesto da ih kuvamo.

Od chia semena se pravi bezglutensko brašno. Može se koristiti i samo a i pomešano sa drugim vrstama brašna.

Chia seme se koristi i kao zamena za jaja i za zgušnjavanje supa.

Pre upotrebe, najbolje ih je potopiti na desetak minuta do pola sata u vodi, mleku, čaju… a možete ih ostaviti i preko noći i napraviti sebi odličan chia puding.

chia puding

Iz svega navedenog, jasno je koliko dobrobiti možemo imati od ovih malih semenki. Jednostavne za pripremu, bez ukusa i sa mnoštvom mogućnosti za kombinovanje, a o mnoštvu benefita da i ne govorimo, ne vidimo ni jedan razlog da ga već danas ne uključite u svoju ishranu.