kineska medicina-akupunktura

Kineska medicina: 5 drevnih terapeutskih tehnika

Postoji kontroverznost koja prati tradicionalnu kinesku medicinu, usled nedostatka naučnih dokaza o njenoj delotvornosti. Tradicionalna kineska medicina, postaje prepoznatljiv oblik alternativne medicine širom sveta, Terapeutske tehnike ovog alternativnog pravca imaju za cilj regulisanje telesnih funkcija kroz smanjivanje napetosti i poboljšavanje cirkulacije.

Ovaj članak će v

am pružiti osvrt na 5 terapeutskih tehnika koje je iznedrila tradicionalna kineska medicina.

1. AKUPUNKTURA, 针灸 (ZHĒN JIU)

Akupunktura podrazumeva ubadanje izuzetno tankih iglica, u tačno određene tačke tela. Iglice su pozicionirane u akupunkturnim tačkama, čijom se stimulacijom poboljšava protok vitalne energije (Qi) , koja protiče meridijanima koji spajaju odredjene delove tela, ili prate odredjene telesne funkcije. Stimulisanjem tačaka koje su povezane sa poreklom zdravstvenih tegoba, poboljšava se protok Qi-ja čime dolazi do smanjenja tegoba. Najčešće se upotrebljava za terapije otklanjanja bolova.

2. VAKUM TERAPIJA 拔罐 (BÁ GUÀN)

Ba guan je tehnika tradicionalne kineske medicine koja, koristeći se čašama, obično staklenim, obrazuje sukcije na koži. Sukcije na koži mogu biti napravljene na različite načine. Jedna od metoda uključuje spaljivanje alkoholom natopljenih pamučnih loptica koje se potom stavljaju unutar čaša. Zatim se zagrejane čaše brzo stavljaju na kožu, dok njihovo hladjenje postepeno dovodi do isušivanja kože na tim mestima. Ovim se obrazuju otisci koji neko vreme ostaju na koži. Tretman je generalno relaksacione prirode, ali je takodje namenjen i detoksikaciji kože. Kao i kod akupunkture, čaše se strateški postavljaju na površinu kože.

3. 刮痧 (GUĀ SHĀ)

Da li ste znali da je 1970-ih jedan par kineskih emigranata pogrešno optužen za zlostavljanje dece, zbog crvenih tragova na dečijoj koži, nastalih usled primene ove tehnike? Ovaj poduhvat uključuje užurbano struganje površine podmazane kože, odrdjenim alatom, najčešće keramičkom kašikom. Glatkim delom ivice kašike, čvrstim potezima, prelazi se preko površine kože. Sa tretmanom se počinje od kičmenih delova, a potezi prate meridijane, ostavljajući za sobom svetle brazde na koži. “Gua sha” tehnika se koristi uglavnom za oktlanjanje bolova, poboljšavanje periferne cirkulacije i opuštanje mišića.

4. 推拿 (TUĪ NÁ)

“Tui na” što doslovno znači “pritisni i zadrži”. Još jedna je u nizu drevnih terapeutskih tehnika, koja zapravo predstavlja specifičnu formu masaže. Za razliku od uobičajenih masaža, ova kineska tehnika za cilj ima rešavanje specifičnih problema, češće nego relaksacionu primenu. Poduhvat uključuje različite ručne tehnike, kao što su knječenje, trljanje i pritiskanje, za čiju se primenu  koriste prsti, šake pa čak i laktovi. Ovaj tretman koji je iznedrila tradicionalna kineska medicina namenjen je tretmanu mišićno–skeletnih struktura.

5. 耳烛 (ĚR ZHÚ)

Tretiranje ušiju svećama, jedna je od dobro znanih istočnjačih terapeutskih tehnika. Medicinska istraživanja spekulišu o nedelotvornosti, pa čak i opasnosti ove tehnike. Ovaj proces podrazumeva postavljanje sveće u ušni kanal, i paljenje suprotnog kraja sveće. Ovaj poduhvat za cilj ima izvlačenje prljavštine i prirodne voštane materije koja se taloži u ušnim kanalima. Savremena medicina se protivi primeni ove metode, smatrajući nezdravim izvlačenje ušnog voska, naročito mogućnost oštećenja ušnog kanala prilikom nenamernog povredjivanja vrućim voskom.

Šta vi mislite? Kojoj biste se od navedenih tehnika vi podvrgli?