Akupunktura migrene

Akupunktura migrene – ovo će vas sigurno zanimati

Akupunktura migrene – koliko je efikasan uticaj akupunture na otklanjanje nesnosnih glavobolja?

Već hiljadama godina tradiocionalna kineska medicina primenjuje akupunkturu kao jednu od najdelotvornijih tehnika lečenja različitih telesnih disbalansa. Sa stanovišta kineske medicine, akupunkturom se stimulišu tačke koje povezuju tokove vitalne energije (koji se još nazivaju i „meridijani“). Tokovi spajaju organe i tačke na perifernim delovima tela. Sa druge strane, naučnici sugerišu kako bi delotvornost akupunkture mogla ležati u stimulaciji odredjenih nervnih struktura i lučenja neurotransmitera što dovodi do promena u prenosu nervnog impulsa.

akupunktura i migrena
Ova tehnika je prepoznatljiva po učinkovitosti terapije otklanjanja bola, bilo da se radi o akutnom ili hroničnom bolu. Dok jedan od najčešćih uzročnika bola u savremenom svetu– migrena–preti narušavanjem uravnoteženosti sveopšteg stanja organizma ili, u najmanju ruku, narušavanjem dobrog raspoloženja , akupunktura joj se uspešno suprotstavllja.

akupunktura i migrena

Kako se migrena karakteriše kao hronična ili periodična, neurološki uzrokovana tegoba, akupunkturu možemo smatrati adekvatnim tretmanom za takvu vrstu tegobe. Iskustva pokazuju da podvrgavanje tretmanu daje veoma učinkovite rezultate. Periodični bolovi prouzrokovani migrenom se najčešće eliminišu dugotrajno ili znatno prorede nakon tretmana. Bolovi u predelu vrata, koji najčešće prate migrenoznu glavobolju, bivaju takodje otklonjeni. Za razliku od brojnih lekova za ublažavanje ovakvih i sličnih tegoba, akupunktura migrene nema nus pojave i ni na koji način ne može škoditi stanju organizma.

Tretman je u potpunosti bezbedan i bezbolan, čak se može primenjivati i kod dece. Igle su izuzetno tanke pa ne dovode do neprijatnosti prilikom postavljanja. Dubina postavljanja igala, kao i broj tretmana zavise isključivo od karakteristika same migrene i toka oporavka podvrgnute osobe.


Svetska zdravstvena organizacija preporučila je akupunkturu je kao metodu za lečenje više desetina bolesti koštano-mišićnog sistema. Iako se smatra alternativnom metodom lečenja, ovo je svrstava rame uz rame sa svetki priznatim konvencionalnim metodama savremene medicine. U prilog tome ide i preporuka FDA organizacije, koja akupunkturu vidi kao sigurni medicinski instrument.

kineska medicina: akupunktura i migrena
Uzimajući u obzir učinkovitost u otklanjanju glavobolja , ali i različitih bolova uopšte, možda odlučite da se podvrgnete jednom ovakvom tretmanu.