Zdravi čokoladni keksići – bez brašna!

Autor:

Zdravi, a preukusni keksići? Hmm…odmah se javlja sumnja. Kako zdravi, a slatki? Kombinacija umerenosti, užitka i zdravih namirnica ih čini upravo takvima. Bez brašna, zdravi, a preukusni? To će vam biti jasno kada ih ponudite svom partneru, sinu `teretancu` ili klincima i nakon toga ne ostane nijedan za vas!

Iskusne domaćice, kada im se kaže da kolač/keks ne sadrži brašno, obično pomisle da je to neki ‘sklepani’, nepotpun, pomodarski recept, ali rešićemo odmah tu stavku. Umesto belog pšeničnog brašna, koristićemo samlevene ovsene pahuljice, koje ćemo nazvati ovsenim brašnom. To je jako uskusna i zdrava zamena. Jednostavno usitnite ovsene pajuljice u blenderu ili ‘secku’, a potom izmerite potrebnu količinu.

Zatim, tu je i epitet ‘čokoladni’, a njega pravdamo komadićima crne čokolade, sa minimum 70% kakaoa, jer je puna antioksidanata i masti koje su dobre za naše telo.

Naredni jako bitan sastojak je kokosovo ulje, koje je umnogome bolje za naš organizam od putera. Da, ono je takođe kalorično i ima dosta masti, ali na mnogo načina koristi našem zdravlju i zdraviji je izvor masti.

Šećer nam je ipak neophodan u ovom receptu. Nemojte ga menjati medom ili izbaciti potpuno, jer to neće poslužiti najbolje, već koristite žuti šećer. Najbolja varijanta bi bila da to bude tamno žuti/brao šećer zbog jačeg ukusa, ali i regularan žuti će poslužiti sasvim solidno. U receptu ćemo navesti najmanju neophodnu količinu.

Primetićete da recept sadrži i so. So i crna čokolada? Kombinacija iz raja! Predlažemo da koristite krupnu morsku so i, naravno, da ne preterate.

Priprema sastojaka: 10 min.  Vreme pečenja: 10 min. Količina za 18 keksića.

Potrebno:

  •  2 kašičice arome vanile
  • 1 veće jaje
  • 4 kašike žutog šećera (ne prepune)
  • 1/2 čaše kokosovog ulja
  • 1 i po čaša ovsenog brašna tj. samlevenih ovsenih pahuljica
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica cimeta (ili po ukusu)
  • prstohvat soli
  • pola čaše na sitno izlomljene tamne čokolade

Način pripreme:

  1. Usitnite ovsene pahuljice u blenderu ili sličnom aparatu za sitnjenje hrane, dok ne dobiju oblik praha.
  2. U činiji pomešajte ekstrakt vanile, jaje i šećer. Kokosovo ulje otopite u šerpici, sačekajte da se prohladi i dodajte pomenutim sastojcima. Sve dobro umutiti.
  3. U tu smesu umešati ovseno brašno, cimet, sodu bikarbonu i so.
  4. Ponovo dobro izmešati i na kraju dodati komadiće čokolade.
  5. Staviti smesu da odstoji makar sat vremena.
  6. Zagrejte rernu na maksimum, a na pleh stavite papir za pečenje.cookiedough31
  7. Keksiće možete oblikovati kašikom za sladoled, pa zatim prstima, ali je bitno da ne ostanu rupice u smesi, nego da bude gusto zbijena ili će se keksići mrviti.
  8. Peći 15ak minuta, odnosno dok ivice ne dobiju zlatno-braon boju.
  9. Poslednja, ali jako bitna stavka, je da ostavite keks na papiru još 2 minuta, a zatim ih premestite i pustite da se potpuno ohlade. Budit strpljivi, ovo je važan postupak!

Varijacije u vidu dodavanja mrvljenog lešnika, badema, oraha je sasvim prihvatljiva.

Nadamo se da vam se dopadaju sastojci i da ćete nam se uskoro pohvaliti kako ste vi i čitava porodica uživali u ovim sjajnim zdravim čokoladnim keksićima bez đavolka na ramenu, koji vam govori da će ovaj slatkiš otići pravo na kritična mesta na vašem telu i narušiti trud da se zdravo hranite.  Užinajte zdravo, pametno i slatko!

Autor: Galina Popov

Morate biti registrovani i ulogovani da ostavite komentar Login