Vegeterijanski brusketi kao večera

Autor:

Nakon bogatog, kvalitetnog doručka i nešto manje obimnog ručka, na red dolazi lagana večera, kako bi naše telo zadovoljno leglo i obnovilo energiju za naredni dan. Bez obzira da li ste poklonik vegeterijanstva, ovaj obrok će svakako zadovoljiti vaše čulo ukusa, a i vida. Ne vodi bez razloga poreklo iz italijanske kuhinje. Dakle, sledi recept za vegeterijanske bruskete sa povrćem.

Potrebno je:

Hleb – Za najzdraviju varijantu koristite neki tip Tonus hleba, koji je takođe jako ukusan kada se prepeče. Svakako dolaze u obzir i druge vrste integralnog, tost ili baget hleba.

Paradajz– najidealnije cherry paradajz, ali ništa lošije neće poslužiti i običan.

Rukola i mladi listovi sremuša– kolokvijalno ”zeleniš” koji će nam pružiti korisne sastojke, ali i doprineti ukusu.

Maslinovo ulje, so, bosiljak, beli luk (u prahu ili sirov) i ostali začini prema ličnom ukusu.

Opciono: kozji sir/feta sir/mocarela

Priprema:

Koji god hleb da ste odabrali, ukoliko već nije isečen, isecite ga na kriške. Svako parče možete istrljati presečenim čenom belog luka ili dodati luk u prahu u smesu koja će ići na bruskete. Pospite po nekoliko kapi maslinovog ulja na svako parče i zapecite hleb u rerni dok ne postane blago hrskav. Ukoliko se radi o manjoj količini, za ovaj postupak može poslužiti i toster.bruschetta-oil

Nakon što ste oprali paradajz, rukolu i sremuš, zatim paradajz iseckali na kockice, sve to ide u jednu činiju. Začinite maslinovim uljem, a beli luk možete dodati ukoliko niste ljubitelj sremuša. Mladi listovi sremuša imaju upravo tu aromu, samo blažeg intenziteta i  zato ga čine jako pogodnim za razne salate ili ovakve jednostavne obroke. Sremuš ima visoku hranljivu vrednost, čistač je sistema za varenje i krvi, snižava visok krvni pritisak i dobar je u odbrani od gripa i groznice.

Ostaje nam da povrću dodamo so, bosiljak ili neku od već napravljenih mešavina za bruskete, koje se mogu naći u marketima. Za one koji nisu potpuno okrenuti vegetarijanskoj ishrani, predlažemo dodavanje kozjeg, feta ili mocarela, koji ćete jednostavno izgnječiti viljuškom ili iseći na komadiće pre dodavanja u povrće. Dakle ovaj deo je donekle proizvoljan, kao i količine koje vam nismo propisali, jer se sa ovakvim jelima ne može pogrešiti već samo prilagoditi ideja svom ukusu.

thumb_600

Ne previše promešanu ‘salatu’ raspodeliti po brusketima i tako vruće, hrskave bruskete i sveže, ukusno povrće poslužiti/jesti odmah. A ko vam može zabraniti da dodate i pršutu na isti tanjir!Voleli bismo da čujemo vaše utiske o našem predlogu ili pak, kako ste izmenili našu ideju. Prijatno!

Autor: Galina Popov

Morate biti registrovani i ulogovani da ostavite komentar Login