a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

kinoa recepti

Top 7 recepata sa kinoom

U zadnjih nekoliko godina, kinoa se probila na sam vrh liste zdravih namirnica. O njenom sastavu, načinu pripreme i benefitima koje ima za zdravlj smo već pisali i to možete pročitati ovde.

U tom prethodnom tekstu smo istakli da se kinoa zbog svog finog, orašastog ukusa lako kombinuje sa drugim namirnicama. Ali, pošto je većini ljudi komplikovano da neku novu namirnicu sami iskombinuju sa nečim što već koriste, mi ćemo vam pomoći. Naša lista od top 7 recepata sa kinoom će vam pomoći da ovu prezdravu, super namirnicu lako svrstate u vaš svakodnevni meni.

Kinoa – recepti

1. Jaja sa kinoom i čeri paradaizom

Po ukusu, ovaj doručak podseća na picu. A svi vole taj italijanski specijalitet, tako da će svi voleti o ovaj naš zdravi predlog za doručak. Za pripremu vam je potrebno:

  • 5-6 čeri paradaiza
  • kašićica maslinovog ulja
  • malo soli i bibera
  • 1/2 šolje kuvane kinoe
  • malo parmezana
  • 2 jaja
  • malo origana (po želji, a i ne mora)

Na tiganju na maslinovom ulju pripržite čeri paradaiz, malo ga posolite i pobiberite. U drugom tiganju ispržite jaja na oko. Kinou (koja je već kuvana i gotova) rasporedite na tanjir, stavite preko nje jaja i čeri paradaiz, pobiberite i pospite origanom i parmezanom i vaš zdrav doručak je spreman.

2. Slatki doručak od kinoe i kokosa

Za ljubitelje slatkog doručka, ovaj recept je idealno rešenje. Za njega vam je potrebno:

  • 1 šolja nekuvane kinoe
  • 400 ml jogurta (običnog ili grčkog, po želji)
  • 1 šolja borovnica
  • 1/2 šolje seckanog manga
  • 1 kašičica bademovih listića
  • 2 kašičice čia semena
  • listovi nane za ukrašavanje

Od ovih sastojaka ćete dobiti dve dobre porcije doručka, a verujemo da će vam i preostati kinoe za neki drugi recept.

Metod je sledeći: isperite kinou pod mlazom vode par minuta, a zatim je propržite na suvom tiganju, da ispucka i otvori se. Mešajte je i prevrćite da ne bi zagorela. Posle toga, nalijte kinou sa dve solje vode, poklopite i pustite da se ukuva, oko 15 minuta. Kada bude kuvana, sklonite sa vatre ali ne skidajte poklopac jos 5 minuta, pa tek onda skinite pokopac i rastresite je viljuškom. Sipajte kinou u dve činije, podelite jogurt, borovnice i mango, ukrastie listicima kokosa i nanom i uživajte. Ovo sve je još jednostavnije ako imate već skuvanu kinou, koja vam je ostala od nekog prethodnog obroka ili ste je veče pre skuvali i ohladili.

3. Zdrave palačinke od kokosa i kinoe

Neki ljudi prosto ne mogu da zamisle da im jutro počne nečim drugim osim palačinkama. E pa i za njih imamo rešenje! Ovaj savršeno zdrav i ukusan predlog će ispuniti njihova očekivanja, a kinoa će dati specifičnu teksturu i učiniti sve još zanimljivijim. Potrebni sastojci (za 10ak palačinaka):

  • 85 g nekuvane kinoe, koju ste poptopili preko noći
  • 45 g ovsenih pahuljica (ili nekih koje već koristite)
  • 60 g kokos listića
  • 250 ml bademovog mleka
  • 1 jaje ili kao zamena za jaje: 1 kašičica čia semena potopljena u 1/4 čaše vode na 15 minuta
  • 2 kašičice kokosovog ulja
  • 1/2 kašičice vanile
  • 1 prašak za pecivo
  • pola kašičice limuna
  • malo kore limuna (rendane)

Kinou koja se natapala u vodi dobro isperite i ocedite i stavite je u blender. Dodajte pahuljice, 1/3 količine kokosa, bademovo mleko, jaje (ili čia-jaje), kokos, vanilu, prašak za pecivo i cimet i sve to blendirajte pola minuta do minut, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Ogrebite špatilom smesu sa strana blendera povremeno, jer će se lepiti. Dodajte preostali kokos i koricu limuna i izmešajte špatulom da ujednačite masu. Od dobijene smese, na tiganju premazanim kokosovim uljem i zagrejanim na srednjoj vatri, pravite palačinkice prečnika oko 10 cm, pecite ih sa jedne strane oko 3 minuta, ili dok gornja strana ne dobije mehuriće. Zatim ih okrenite na drugu stranu i pecite jos dodatno oko dva minuta, dok ne dobiju zlatno – braon boju.

Palačinkice možete sližiti uz neki džem sa citrusima, uz javorov sirup ili med, ili već po ukusu.

4. Azijska salata sa kinoom

Kinoa se kombinuje u sve, pa tako i u salate. Možete naći mnoštvo recepata za ove brze, lake i ukusne salatice koje mogu zameniti čitav obrok po hranljivosti, naročito kada ste na poslu ili van kuće.

Za ovu salatu vam treba:

  • 3 šolje kuvane kinoe
  • 1 šolja zamrznutih zrna soje (ako imate, ako ne – može i zamrznut grašak)
  • 1 šolja rendane šargarepe
  • 1 šolja narendanog ljubičastog kupusa
  • 1/2 šolje sitno seckanog mladog luka ili praziluka (zavisi od sezone)
  • 1/2 šolje seckanog korijandera
  • preliv od đumbira / soja sos ili maslinovo ulje – zavisi od toga šta volite

Kao i svaka salata, priprema se jednostavno. Ubacite sve sastojke u činiju, dobro promešajte i prelijte prelivom koji ste odabrali.

5. Salata od kinoe, pečenog praziluka i brokolija, sa seckanim bademima

Ova jednostavna a preukusna salata, puna je nutrijenata a seckani bademi joj daju hrskavost. Super ideja za ručak ili večeru jer je gotova za pola sata. Za nju vam je potrebno:

  • 2 šolje kuvane kinoe
  • 2 praziluka, iseckana po dužini
  • 2 šolje cvetova brokolija
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kašičica meda
  • so, biber

Ugrejte rernu na 200°C. Na pleh poređajte seckan prazikuk i cvetove brokolija, pospite 1 kašičicom maslinovog ulja, posolite i pobiberite. Pecite tako oko 25 min. Desetak minuta pred kraj, ubacite na pleh bademe i malo ih prepecite, da dobiju na dodajtnoj hrskavosti. Kada bude sve pečeno, izvadite pleh iz rerne, bademe iseckajte na krupno na dasci za secenje, a povrće i kinou pomešajte u većoj činiji. Na kraju dodajte tu bademe, pa opet promešajte. u manjoj činiji pomešajte zajedno sastojke za preliv: preostalu kašiku maslinovog ulja, med, sirće i limunov sok. Prelijte to preko salate u činiji i uživajte u svom savršenom obroku. ovu salatu možete jesti odmah, a u frižideru je možete čuvati do 3 dana.

6. Supa sa kinoom i povrćem

Ova savršena supa je prepuna nutrijenata, jer je puna povrća koje se uglavnom može naći cele godine, pa je lako možete spremiti. Aromatična i topla, probudiće sva vaša čula.

Sastojci:

  • 1 šolja nekuvane kinoe
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/4 šolje seckanog crnog luka
  • 1/4 šolje seckane šargarepe
  • 1/4 šolje seckane crvene paprike
  • 4 čena belog luka, iseckana
  • 1 kašičica ruzmarina
  • 3/4 kašičice mlevenog kumina (može i kim, ako nemate kumin)
  • 6 šolja pilećeg bujona
  • 1/4 šolje sackanog krompira
  • 1/4 šolje seckanog batata
  • 1/4 šolje seckanog celera
  • 1/2 šolje seckanih tikvica
  • 1/2 šolje seckanog prokelja
  • 1/4 šolje seckanog peršuna
  • 1 kašičica soli

Najveći posao oko ove supe je seckanje povrća, ali pošto danas ima sve da se kupi i već seckano – eto rešenja i za one lenje koji bi odmah odustali od pripreme ove supe.

Zagrejte rernu na nekih 170°C, pa stavite kinou u pleh da se peče. Prethodno je isperite, i dobro je rastresite po plehu. Pecite oko 30 min, mešajući na svakih 10 min da se ne bi prepekla. Dok se ona peče, naseckajte povrće. Šerpu stavite na ringlu, na srednju vatru, stavite ulje, dodajte luk, beli luk, papriku i šargarepu, poklopite i prodinstajte dok povrće ne omekša, povremeno mešajući. dodajte ruzmarin i kumin, pa promešajte, oko minut. Nalijte pileći bujon, krompire, celer i kinou pa pojačajte temperaturu i kuvajte tako dok ne provri. kada provri, poklopite šerpu i krčkajte desetak minuta na srednjoj temperaturi. Zatim dodajte tikvice i prokelj, prokrčkajte još 2 – 3 min i na kraju posolite i dodajte peršun. Vaša savršena supa je gotova.

7. Zapečena kinoa sa piletinom i parmezanom

Ovo je savršen recept za porodičnu večeru ili ručak. Piletina i parmezan daju ukus, a kinoa teksturu. Za svačiji ukus! Kinou potopite prethodne večeri, pa je isperite i ocedite pre pripreme. Količinu prilagodite broju članova vaše porodice. Sastojci koje će vam biti potrebni su:

  • 1 glavica luka
  • zelena paprika, sitno seckana
  • pečurke, sitno seckane
  • kinoa
  • pileći ili povrćni bujon, po želji
  • pasirani paradaiz (Tomatino, Tomatelo ili domaći)
  • jaje, brašno i so za piletinu (za umakanje)
  • pileći file – prilagodite količinu broju ljudi za koje spremate
  • parmezan

Na dno vaše vatrostalne činije, ili đuveč posude u kojoj ćete spremati jelo, naređajte kinou, luk, paprike i pelurke. Dodajte bujon i pasirani paradaiz. Piletinu posolite, umačite u umućeno jaje pa u brašno i parmezan. Dobra ideja da izbegnete belo brašno je da koristite neko integralno ili da koristite kukuruzno brašno / palentu. Izbećićete gluten, a dobiti na hrskavosti. Možete i da izbegnete brašno potpuno, samo umačite meso u jaje i parmezan. Poređajte meso preko kinoe i povrća, zatvorite činiju folijom i pecite na 180°C oko 40 min, a zatim skinite foliju i pecite jos dodatnih 20 min.

Dodatni savet za one koji bi da izbegnu meso: umesto mesa, možete da koristite plavi patlidžan, umačite ga takođe u jaja i parmezan. Biće podjednako ukusno.

Nadamo se da smo vam ovim savetima i preporukama olakšali malo kombinovanje kinoe. Definitivno je vredna truda, zdrava i ukusna, a kao što vidite – laka za uklapanje sa ostalim namirnicama.