Salata sa spanaćem i slaninom

Jednostavna, dobrih nutritivnih vrednosti, zasićujuća, sveža i hrskava – ovu salatu probajte obavezno. Sjajno će poslužiti kao kompletan ručak. Možete je pripremiti i unapred, ali neće vam oduzeti puno vremena ni u datom momentu. Mladi spanać, slasna i hrskava slanina i malo orašastih plodova, a sve to preliveno zdravim dresingom. Da pređemo na stvar. Džejmi Oliver definitivno zna šta radi!

Potrebni sastojci za 4 porcije:

  • 6 listova dimljene slanine
  • maslinovo ulje
  • 2 kašike pinjola
  • 12 tankih parčića francuskog hleba, po mogućstvu integralnog ili bilo kog zdravog hleba koji inače koristite
  • 6 srednjih glavica crnog luka, po mogućstvu ukiseljenih
  • 2 kašike rasola
  • 2 kašičice Dijon senfa
  • 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • biber
  • 4 pune šake mladog spanaća
  • 1 šaka nekog sezonskog `zeleniša`

Priprema:

Iseckanu slaninicu stavite u tiganj da biste je propržili na maslinovom ulju na umerenoj vatri. Pržite dok ne postane zlatno-karamel boje i minut pred kraj dodajte pinjole. Zatim varjačom/špatulom/kašikom izvadite slaninu i pinjole na tanjir, a ulje od prženja neka ostane u tiganju. Sada prepecite hleb na tom ostatku ulja i masti slanine dok ne dobije zlatnu boju i ne postane umereno hrskav.

U međuvremenu iseckajte luk, pa u činiji pomešajte rasol od luka, senf, maslinovo ulje i prstohvat bibera. Nežno stavite spanać i drugu salatu odozgo, dodajte slaninicu i pinjole, zatim luk i lagano pomešajte. Ne `maltretirajte` previše sastojke, već ih vrhovima prstiju podižite i vraćajte samo nekoliko puta, jer će tako dresing biti dobro raspoređen, a nećete `ubiti` listove spanaća i druge salate. Dodajte krutone i navalite!

Nutritivne vrednosti prema porciji: 336 kalorija, 26 grama masti (10g zasićenih), 10g proteina, 2g vlakana, 728 mg natrijuma.

Napomena: Verovatno se pitate odakle recept sa slaninom u Zdravkinoj virtuelnoj zbirki zdrave ishrane. Niko nije rekao da slanina ne pripada zdravoj ishrani. Ne treba se lišiti svih stvari koje volite, a koje glase za nezdrave, već, kao i u svemu, treba biti umeren. Dakle nećete staviti pola kilograma slanine, nećete jesti ovo u 11 sati uveće, nećete pojesti pola kilograma hleba i svakako se nećete ugojiti ako pojedete ovakvu salatu za ručak, čak i večeru, naročito ukoliko ste fizički aktivni na bilo koji način. Jedan konkretan savet je da, nakon vađenja slanine i pinjola iz tiganja, iste stavite na ubrus kako bi upio višak masnoće.

Ukoliko ne volite pinjole, zamenite ih bademima, indijskim orahom, pečenim kikirikijem ili drugim koštunjavim voćem, ali ispoštujte preporučenu meru. Ukoliko ne volite ukiseljeni luk ili vam je taj proces komplikovan, upotrebite crveni luk, koji je jako čest u svežim salatama i ima nešto blažu aromu od crnog. Neka vam ovaj recept služi kao ideja za kombinovanje namirnica i upoznavanje sa novim ukusima. Uživajte u povrću koje nam stiže sa prolećem i iskoristite ga maksimalno za zdrave, lagane, osvežavajuće, a nutritivne obroke poput ove salate sa spanaćem i slaninom.