Ponedeljak – pravi dan za početak

Autor:

Ponedeljak. Dan kada se počinje. Bar tako kažu. To je prvi radni dan u nedelji, ali i prvi dan posle vikenda. Ponedeljkom smo uvek puni energije i novih ideja, pa je zato nekako logično da tada počinjemo da sprovodimo u dela svoje odluke. Stoga, razmislite da li je baš ovaj ponedeljak dan kada ćete otpočeti nešto zdravo i korisno po svoje zdravlje.

Najveći broj ljudi vikend provede sedeći, ležeći i jedući neku brzu, ne tako zdravu hranu. Jasno je da se na taj način nanese mnogo štete organizmu, kako fizičkom tako i psihičkom zdravlju. Ubrzo, počinje kajanje zbog onog dodatnog parčeta torte, ili zbog dodatne čaše svog omiljenog koktela. A svi znamo, nikada to nije “samo jedna”.

Umesto da sedite i “plačete nad prosutim mlekom”, napravite sebi plan koga ćete se pridržavati. Za prvu nedelju, najbolje da taj plan bude što jednostavniji, jer je zaista važno samo početi! Na primer, taj plan može da bude sledeći: izbegavaću alkoholna pića i obilne večere. Pa kada, na primer, izađete uveče sa društvom, umesto da narucite neko alkoholno piće, naručite sveže ceđen sok ili limunadu (naravno, bez šećera). Ili ako izađete na večeru, naručite salatu sa sirom i integralnu zemičku.

ce0b93cf01acaa67188afd3bf5a7392cVećina ljudi danas je preumorna od posla i drugih dnevnih obaveza i nema snage da uveče izađe negde, pa u želji da se što pre domognu kreveta , uglavnom pojedu neki sendvič i legnu. Ali i za takve postoji opcija: kada dođete kući, tvrdo skuvajte dva jajeta. Dok se jaja kuvaju, možete da se istuširate i osvežite. Kada jaja budu gotova, isecite ih na kolutove i stavite u činiju, dodajte seckanu šargarepu, krastavce, malo origana, soli i ruzmarina, promešajte i eto ukusne, zdrave večere. Uz to možete pojesti krišku integralnog hleba. Na ovaj način ćete se zasititi, a nećete uneti u sebe više kalorija nego što vam je potrebno.

 

Autor: Marija Đokić

Morate biti registrovani i ulogovani da ostavite komentar Login