Piletina sa limunom i bosiljkom – zdravi ražnjići!

Autor:

Svežeg ukusa, laka za pripremu, puna proteina – ova večera ispunjava sve uslove zdravog obroka i razbija monotoniju pripreme belog mesa. Uz neki `zeleniš`, ovo je idealan obrok za posle treninga ili za lagani ručak. Naravno, tu je uvek i opcija služenja uz pirinač ili pečeni krompir ukoliko želite nešto obilniji obrok.

Kombinacija piletine i povrća je poprilično uobičajena, zato hajde da unesemo malo osveženja u način pripreme i ukus. Dodaćemo bosiljak, limun i senf, a čvrste sastojke ređati na štapić za ražnjiće.

Nutritivne vrednosti po porciji – 360 kalorija, ugljeni hidrati: 9 g, vlakna: 2 g, proteini: 41 g, masti: 17 g.

Biće vam potrebno:

  • 1/3 čaše maslinovog ulja
  • 3 kašike sveže isceđenog limunovog soka
  • 1 kašika sveže narendane limunove kore
  • 2 čena belog luka, sitno iseckano
  • 1 kašika dižon senfa
  • 1 i po kašičica soli
  • 3/4 kašičice crnog mlevenog bibera
  • 1/3 čaše svežeg, iseckanog bosiljka
  • 700 g očišćenih pilećih grudi isečenih na kockice (bez kožice)
  • 1 žuta ili crvena paprika isečena na komadiće od 1cm odokativno
  • 2 male tikvice, isečene po dužini, pa popreko na komadiće širine oko 0,5cm
  • 15ak čeri paradajza
  • 8 štapića za ražnjice

Priprema:

  1. U većoj činiji pomešajte ulje, limunov sok, limunovu koru, luk, senf, so, biber i bosiljak.Priprema
  2. U tu marinadu umešajte komadiće piletine, paprike, tikvice i paradjz. Pokriti činiju i staviti u frižider na 2 sata.
  3. Nakon sat i po, potopite štapiće u vodu na 30 minuta.
  4. U međuvremenu dobro zagrejte gril tiganj.
  5. Nanižite piletinu i povrće naizmenično na štapiće.
  6. Grilujte, povremeno okrećući dok se na piletini ne pojave jači tragovi gril tiganja, dakle, nekih 10ak minuta dok nije potpuno obrađena.

Trebalo bi da dobijete 4 porcije. Poslužiti odmah! A ko bi čekao na ovu zdravu poslasticu duže! Na ovaj način ćete učiniti kombinaciju piletine i povrća interesantnijom, a i dalje lakom za pripremu. Ražnjići ne moraju uvek biti sinonim za masnu i nezdravu hranu. Uživajte u novim ukusima bez griže savesti!

 

 

 

Autor: Galina Popov

Morate biti registrovani i ulogovani da ostavite komentar Login