Laki i brzi recepti sa kuvanim jajima

Autor:

Šta će se narednih dana konstantno i neizbežno nalaziti na trpezi? Pogađate – kuvana jaja! Još ukoliko budete pobeđivali na porodičnim ili prijateljskim `tucijadama`, pa kada napravite kolekciju polupanih jaja, neće vam biti svejedno pri pomisli da ih treba pojesti. Naravno, podelite sa drugima svoje `pobede`, jer znamo da je umerenost uvek najbolje rešenje. E, sada, hajde da vidimo kako možemo iskombinovati uskršnja jaja kako bismo uživali u raznim ukusima, a ne samo najčešćoj kombinaciji s nogu `posoliš-zagrizeš`.

Prvi predlog možete koristiti kao predjelo, užinu, večeru ili jednostavno dodatak ostalim namirnicama/jelima koja ćete imati na raspolaganju. Jaja ćete, jelte, prvo oljuštiti, a zatim iseći po dužini na pola. Izvadićete žumance i staviti ga u činijicu u kojoj ćete napraviti fil kojim ćete puniti belanca. Govorićemo o merama za 4 jaja.

Za fil vam je potrebno:

  • žumanca
  • 2 kašike niskomasnog majoneza ili bolje grčkog jogurta ukoliko ne želite puno da odstupate od zdravog režima
  • 1 kašičica dižon senfa
  • aleva paprika
  • so i biber prema ličnom ukusu
  • 2 kašike iseckanog vlašca ili srodne namirnice koja vam se više dopada

Easy-Deviled-Eggs-60161

Dakle, u činijici ćete pomešati žumanca, majonez/grčki jogurt, senf, so i biber, zatim napuniti belanca i cela jaja posuti alevom paprikom i seckanim vlašcem. Jednostavno i brzo!

Drugi predlog se zasniva na istom principu, ali ćemo izmeniti fil. Ovoga puta vam je za 6 jaja potrebno:

  • pola avokada
  • kašika sitno seckanog crnog ili crvenog luka
  • pola kašike soka od limete ili limuna
  • prstohvat soli – dodajte na kraju još ukoliko vam nije dovoljno
  • pola kašičice aleve paprike
  • nekoliko crnih maslina, iseckati

Kada ste presekli jaja i izvadili žumanca, pomešajte žumanca i avokado i dobro ih sjedinite. Dodajte luk, limunov sok i so. Sipajte fil u belanca, pospite paprikom i stavite odozgo po kružić, dva masine. Ukoliko ne volite masline, možete ih zameniti ljutim papričicama. Potpuno zdrava kombinacija!

Treći predlog je u vidu sjajne salate. U ovom slučaju možete improvizovati dosta prema ličnom ukusu, ali mi ćemo vam dati ideju od koje možete krenuti. Računaćemo da raspolažete sa 6 kuvanih jaja.

Potrebno je:

  • 6 kuvanih jaja koja ćete iseckati kako volite
  • trećina čaše iseckanog celera
  • četvrtina čaše sitno iseckanog mladog luka
  • kašika, dve majoneza/pavlake/grčkog jogurta
  • prstohvat soli
  • sveže mleven crni biber
  • iseckane rotkvice i vlašac kao dodatni prilog

Avocado-Egg-Salad-Recipe-2Sve sastojke lagano pomešajte u činiji, probajte, pa dodajte još od nekog sastojka prema vašem ukusu, samo ne preterujte ukoliko koristite majonez. Servirajte na kvalitetnom hlebu ili na listovima zelene salate. Možete čak kombinovati i sa integralnom testeninom u hladnoj varijanti. Na kraju možete sve posuti rotkvicama i vlašcem. Evo nekoliko sastojaka koji bi se takođe dobro slagali u ovoj varijanti: kari u prahu, senf, masline, crveni luk, aleva paprika, peršun, bosiljak, seckani bademi ili pistaći.

Nadamo se da će vam se dopasti neka ideja i da ćete u slast pojesti svoja uskršnja jaja. Uživajte u prazniku!

 

 

 

Autor: Galina Popov

Morate biti registrovani i ulogovani da ostavite komentar Login