Crni pasulj – jednostavno ukusan!

Autor:

Crni pasulj, možda ne toliko rasprostranjem kod nas, naročito ne kao beli, dobar je za digestivni sistem, posebno za debelo crevo. Pun je hranljivih vlakana, vitamina B9 i B1, proteina, gvožđa, magnezijuma i fosfora. Pored korisnog sastava, svakako je zanimljiv i na oko, a malo promene kolorita u tanjiru nije na odmet. Ovo je, takođe, recept koji vam predlažemo za raniju pripremu i planiranje obroka o čemu možete pročitati ovde.

Vreme pripreme sastojaka: 10  minuta; vreme kuvanja: 35-120 minuta; broj porcija: 8.

Za ovo jelo će vam trebati:

  • 2 čaše suvog crnog pasulja
  • 2 čaše paradajza seckanog na kockice
  • 2 čaše seckanog crnog/crvenog luka
  • 1 čaša seckanog celera
  • 3 kašike sitno seckanog belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike meda ili žutog šećera
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašičica kima (opciono)
  • 1/2 kašičice cimeta
  • sveži listići majčine dušice sa 4-5 grančica
  • so i biber prema ukusu

Ovi sastojci obećavaju! A sada priprema:

BITNO pre pripreme! Natopiti pasulj preko noći, minimum 6 sati, u 6-8 čaša vode.

  1. Nakon što se pasulj natopio, procedite ga i isperite. Ugrejte veliki lonac na srednjoj temperaturi.
  2. U lonac dodajte ulje i propržite crni/crveni luk, celer i beli luk oko 4 minuta; dodajte paradajz i kuvajte još 2 minuta.
  3. Dodajte isprani crni pasulj, majčinu dušicu, alevu papriku, kim i cimet.
  4. Dodajte vodu i med, povećajte temperaturu i pustite da se krčka pokriveno 1.5 – 2 sata, povremeno promešavši.
  5. Dodajte još vrele vode po potrebi; dodati so i biber prema ličnom ukusu.

Drugi način je kuvanje u ekspres loncu, pri čemu se pasulj takođe prethodno natapa, ali se svi sastojci zajedno stavljaju u lonac i tako kuvaju na jakoj vatri oko 35 minuta. Jedino se so i biber dodaju na kraju kada je gotovo.

Ovo jelo se, naravno, može kombinovati sa ostalim receptima koje smo vam ponudili u sklopu serije tekstova o unapred pripremljenim obrocima. Ukus i hranljivost su zagarantovani! Prijatno!

Autor: Galina Popov

Morate biti registrovani i ulogovani da ostavite komentar Login